ماهایا پطروسیان از بازیگران مطرح سینمای ایران است که در دهههای 70 و 80 در اوج دوران بازیگری خود قرار داشت. او که شانس حضور و دیده شدن در دوران اوج سینمای ایران را داشته است، در فیلمهای مختلفی اعم از کمدی و عامه پسند تا فیلمهای هنری را در کارنامه خود دارد. ماهایا پطروسیان تجربه همکاری با کارگردان مطرحی چون واروژ کریممسیحی، تهمینه میلانی، رسول ملاقلیپور، فرزاد موتمن و محسن مخملباف داشته است و از مطرحترین بازیگران سینمای ایران میباشد.
سالهای ابتدایی زندگی
هرچند که ماهایا پطروسیان سالهاست که به دین اسلام روی آورده است اما همانطور که از نام او برمیآید، در خانوادهای ارمنی متولد شده است. پطروسیان متولد 13 دی سال 1348 در تهران است.
ماهایا پطروسیان که از کودکی و با ادبیات به هنر علاقهمند میشود، بهزودی پس از گرایش به رشتههای هنری، مسیر تحصیل در رشته تئاتر را انتخاب میکند و در همین رشته از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران فارغالتحصیل میشود.
ماهایا پطروسیان بازیگری را از همان سالهای دانشجویی و بازی در گروههای تئاتر دانشجویی آغاز میکند و بهمرور به بازیگری حرفهای در تئاتر تبدیل میشود. از مهمترین مایش]ایای که پطروسیان بهعنوان بازیگر در آنها حضور یافته است میتوان به نمایشهای «عشقآباد»، «معرکه در معرکه» و «دختر گلفروش» اشاره کرد.
ورود به سینما و درخشش در آغاز راه
ماهایا پطروسیان برای اولین بار در سال 1369 در یک فیلم سینمایی بازی میکند و در مقابل دوربین محمدرضا اعلامی برای فیلم «عشق و مرگ» و در قالب نقشی فرعی حضور مییابد.
اما آنچه موجب دیده شدن ماهایا پطروسیان در ابتدای دوران بازیگریاش میشود، بازی او در همین سال و در فیلمی از واروژ کریممسیحی است. او در سال 69 در فیلم «پرده آخر» حضور یافت و برای اولین بار در یک نقش اصلی بازی کرد. پطروسیان درباره بازی در این فیلم میگوید: « این فیلم شروع فوقالعادهای برای من بود که یک اثر استثنایی در تاریخ سینمای ایران بهحساب میآید. این فیلم از همه نظر خوب و کامل و درست درآمده و نمیدانم کریممسیحی چرا باید کمکار باشد.»
موفقیت فیلم «پرده آخر» در نهمین جشنواره فیلم فجر و کاندید شدن در نه رشته، موجب دیده شدن تمام عوامل این فیلم ازجمله ماهایا پطروسیان شد.
ماهایا پطروسیان در سال بعد با کارگردان مطرح دیگری همکاری کرد و با حضور در فیلم مطرح «ناصرالدین شاه آکتور سینما» به کارگردانی محسن مخملباف تجربه جدیدی را گذراند.
تجربه جدید دیگر این سالهای ماهایا پطروسیان حضور او در فیلم سینمایی «دیگه چه خبر» به کارگردانی تهمینه میلانی بود که فضایی کمدی و فانتزی داشت. پطروسیان برای بازی در این فیلم لوح تقدیر بهترین بازیگر نقش اول زن دهمین جشنواره فیلم فجر را کسب کرد.
درخشش ماهایا پطروسیان بعد از بازی در فیلم «دیگِ چه خبر» ادامه یافت و اینبار او در فیلم دیگری از محسن مخملباف به نام «هنرپیشه» ایفای نقش کرد، فیلمی که پرفروشترین فیلم سال 71 شد.
پطروسیان در سال 72 اولین سریالش را هم تجربه کرد و در سریال «شیخ مفید» به کارگردانی سامان مقدم به ایفای نقش پرداخت. سریالی که باوجود بازیگران مطرحش، چندان موفق نبود.
پطروسیان در سال 75 در فیلم «نابخشوده» ایرج قادری بازی کرد و پس از آن در فیلم «قاصدک» قاسم جعفری حضور یافت تا با کاندید شدن برای جایزه بهترین بازیگر نقش مکمل زن در شانزدهمین دوره جشنواره فیلم فجر برای بازی در این فیلم، برای سومین بار تا نزدیکی کسب جایزه سیمرغ رفته باشد.
در سال 77، همکاری با کارگردان مطرح دیگری به کارنامه پطروسیان اضافه شد و او این بار در فیلم «کمکم کن» به کارگردانی رسول ملاقلیپور ایفای نقش کرد.
و بالاخره شکار سیمرغ
ماهایا پطروسیان که بارها تا یک قدمی جایزه سیمرغ رفته بود، با بازی در فیلم «هفت پرده» به کارگردانی فرزاد موتمن بالاخره توانست جایزه سیمرغ بهترین بازیگر نقش مکمل زن را از شانزدهمین جشنواره فیلم فجر تصاحب کند.
تجربههای دیگر بازیگری
ماهایا پطروسیان در سال 81 در فیلم «عروس خوشقدم» به کارگردانی کاظم راستگفتار حضور پیدا کرد تا تجربه بازی در یک فیلم صرفاً تجاری را هم به کارنامه خود اضافه کند. او پس از این در فیلمهای تجاری دیگری هم حضور پیدا کرد که با بهترین فیلمهایش فاصله زیادی داشتند.
علیرضا داوودنژاد فیلمساز مطرح دیگری است که ماهایا پطروسیان در فیلمهایش حضور پیدا کرده است. پطروسیان در سالهای 82 و 83 در دو فیلم «هشتپا» و «ملاقات با طوطی» به کارگردانی علیرضا داوودنژاد بازی کرده است.
پطروسیان در سالهای بعد در فیلمهایی نظیر «پیشنهاد پنجاه میلیونی» به کارگردانی مهدی صباغزاده، «زن بدلی» و «خواب لیلا» به کارگردانی مهرداد فلاح، «تاکسی نارنجی» ساخته ابراهیم وحیدزاده و «ازدواج در وقت اضافه» اثر سعید سهیلی حضور یافت تا نوبت به فیلم مطرح دیگری در کارنامه هنریاش برسد. پطروسیان در سال 89 در فیلم متفاوتی از عبدالرضا کاهانی به نام «اسب حیوان نجیبی است» بازی میکند تا پس از سالها افول، دوباره به چشم مخاطبین و اهالی سینما بیاید.
پس از بازی در «اسب حیوان نجیبی است»، پطروسیان 4 سال در هیچ فیلم و سریالی بازی نمیکند تا اینکه در سال 93 بازی در یک فیلم تجاری و کمدی دیگر را قبول میکند و در مقابل دوربین شاهین باباپور برای فیلم «مجرد چهل ساله» قرار میگیرد.
پطروسیان در سال 95 بیش از پیش از سینمای تجاری فاصله میگیرد و در فیلمی تجربی به کارگردانی فریدون جیرانی بازی میکند، فیلم «خفگی» که به تجربه خاص دیگری در کارنامه پطروسیان تبدیل میشود. او درباره بازی در این فیلم خاص میگوید: « بازی در فیلم «خفگی» و نقش زهره برای من تجربه خوبی بود. نقش من بسیار سهل و ممتنع بود، یعنی در عین سادگی عمیق است و بسیار تاثیرگذار.»
علایق و فعالیتهای هنری
ماهایا پطروسیان علاوه بر بازیگری سینما و تئاتر، با دیگر فعالیتهای هنری هم آشنایی دارد. او بسیار اهل ادبیات است و به اشعار کلاسیک و رمانهای نویسندگانی نظیر گابریل گارسیا مارکز علاقهمند است. پطروسیان همچنین علاقه خاصی به کارگردانی دارد و سابقه ساخت فیلم کوتاه را هم دارد. ماهایا پطروسیان که فیلم کوتاه «یک روز قشنگ» را در سال 87 کارگردانی کرده است درباره علاقهاش به کارگردانی میگوید: « علاقهای به کارگردانی فیلم بلند ندارم. فیلم کوتاه امکانی را فراهم میکند که بتوانم دغدغههای شخص و عقایدم را به فیلم مبدل کنم. چون در فیلم کوتاه دغدغه اکران وجود ندارد و فیلمساز میتواند بیشتر به خواستههایش نزدیک شود.»